Monday 7 November 2016

Febra: viroza sau infectie bacteriana


Pentru ca este perioada virozelor m-am gandit ca este momentul potrivit pentru urmatorul articol. Febra este o piatra pe sufletul parintilor mai ales daca aceasta apare la copii mici. Toata lumea stie ca febra nu este o boala in sine insa un indicator ca un agent patogen a invadat organismul. Copiii mici sunt mai reactivi decat copiii mari sau adultii de aceea in cazul lor de mult ori febra este una agresiva, care cedeaza greu la antitermice pentru ca organismul copiilor mici pe de o parte nu este obisnuit cu virusurile/bacteriile contractate si pe de alta parte sistemul imunitar insuficient dezvoltat poate lasa loc suprainfectarilor, de la viroza se poate ajunge la suprainfectare bacteriana daca organismul nu lupta cu virusul.

Dupa mine multi parinti sunt indusi in eroare de diverse articole care recomanda intervenirea cu antitermice de abia de la 38.5 si in acest fel lasa o febra agresiva sa isi faca de cap pe motiv ca organismul incearca sa distruga virusul/bacteria. Este adevarat ca organismul foloseste temperatura in acest scop insa virusurile/bacteriile nu sunt distruse la 40-41 de grade Celsius, temperatura suportabila de organismul uman. Asadar interventia cu antitermice nu va strica planul organismului. Febra inseamna disconfort maxim pentru organism, inseamna dezhidratare.

Intrebarile multor parinti sunt:
  • care este temperatura de la care se considera febra?
  • cand sa intervin cu antitermice?
  • poate sa fie febra cauzata de eruptii dentare?
  • cand merg la medic?
  • cum diferentiez febra cauzata de virus de cea cauzata de infectie bacteriana?
  • cand sun la ambulanta/ma indrept catre spital
O sa abordez fiecare intrebare cu informatii din ce am citit si din experienta personala de pana acum.

Daca cititi articolele despre febra o sa vedeti ca marea majoritate spun ca pana la 38.5 se considera subfebril, deci nu e febra asadar nu administrati NIMIC, asteptati sa creasca mai mult de 38.5. Eu spun ca acest lucru este complet GRESIT, Asa cum scriam mai sus temperatura mai mare decat cea pe care o are copilul atunci cand este sanatos, pe care o s-o numim temperatura normala, inseamna in primul rand disconfort. Acest disconfort este resimtit diferit de fiecare organism in parte. Unii se simt bine la 38, altii incep sa resimta diferenta de temperatura de la 37.5. Asadar daca copilul manifesta disconfort de la temperatura de 37.5-38, este letargic atunci se intervine pentru a restabili starea de bine a copilului. Eu nu am intalnit pana acum pe nimeni care sa spuna: copilul avea temperatura 38, l-am tinut sumar imbracat in casa, i-am dat sa bea apa/ceai/lapte si temperatura a scazut de una singura. Cu atat mai mult la copii mici.
Nicio febra nu scade singura fara interventie. Sigur puteti incerca initial sa il hidratati, sa ii efectuati impachetari dar daca continua sa creasca nu asteptati sa ajunga la 38.5. Orice sirop cu efect antitermic isi atinge scopul dupa 20-30 minute de la administrare timp in care temperatura poate creste de la 38 la 40 si de aici e doar un pas pana la convulsie febrila.

Asadar raspunsul la intrebarea cand sa intervenim cu antitermice este dat de starea copilului, nu asteptati neaparat un prag anume, restabiliti-i confortul termic.

In cazul copiilor mici temperatura ridicata e pusa pe seama eruptiei dentare. Articolele de specialitate chiar mentioneaza explicit ca o stare subfebrila este normala in aceasta situatie insa orice febra care persista si care nu cedeaza la antitermice este exclus sa fie din cauza eruptiei dentare.

O alta problema legata de febra este administrarea antibioticelor. Parintii merg la medic, acesta vede gatul rosu al copilului si atunci prescriu antibiotic. Rosu in gat apare SI in caz viroza si febra la fel, nu sunt doar de natura bacteriana. Antibiotic se da doar daca exista semn ca febra nu cedeaza, e agresiva ceea ce inseamna infectie bacteriana sau viroza care s-a suprainfectat. Cereti medicului sa recolteze sange pentru o analiza a hemoleucogramei, exista indicatori acolo cum ar fi leucocitele scazute ce indica faptul ca organismul nu prea se apara si atunci exista risc de suprainfectie moment la care se recomanda antibiotic.Aveti dreptul la o opinie ca parinti, voi sunteti acasa cu copilul cel mai mult, medicul il vede rar.

Noi avem sansa sa mergem la un medic pediatru foarte bun care nu pune un diagnostic pana cand nu a efectuat toate testele necesare si nu a consultat copilul foarte bine. Prescrierea antibioticelor trebuie facuta cu motiv temeinic, altfel acestea pot provoca mai mult rau copilului.

Incercati sa aveti o discutie cu pediatrul la prima vizita facuta la medic si cereti sfatul cum sa reactionati cand copilul face febra. Aveti nevoie preventiv de o schema pentru inceperea tratamentului pana ajungeti la control in caz de boala. Inainte de a pleca la spital aveti nevoie sa stabilizati putin starea copilul in cazul in care febra este foarte agresiva. Cand ajungeti la camera de garda nu uitati sa mentionati medicului cum a debutat boala, de cand, ce medicamente i-ati administrat. Istoricul bolii ajuta medicul sa diagnosticheze corect si sa va prescrie tratamentul ce trebuie urmat.
NU aplicati metode babesti, mai ales copiilor mici, acestea pot face mai mult rau copilului (otet-risc de arsuri pe piele, alcool medicinal/tuica-risc de inducere coma alcoolica).

Asadar reactionati asa cum considerati ca este mai bine pentru copilul vostru, tineti cont de sfatul medicului si nu neglijati febra, orice febra agresiva care nu cedeaza la antitermice/impachetari si care dureaza mai mult decat 3-4 zile trebuie investigata.

Va doresc multa sanatate si sa treceti cu bine peste perioada virozelor!




Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Trimiteţi un comentariu