Wednesday 2 November 2016

Cezariana sau nastere naturala


Aceasta este intrebarea care framanta femeile insarcinate inca de la inceputul sarcinii. Experientele mamicilor din jur inclina viitoarea mamica sa ia o decizie in privinta nasterii copilului sau copiilor dupa caz.

Imi propun in acest articol nu sa dau sfaturi ci sa indemn viitoarele mamici sa se informeze si sa ia cea mai buna decizie in functie de diversi factori. Operatia de cezariana, i-am spus explicit operatie pentru ca in definitiv este o interventie chirurgicala, este si trebuie sa ramana in mare parte o decizie medicala si nu o optiune personala. Desigur ca acum in secolul XXI noi beneficiem de privilegiul de a ne alege modalitatea prin care nastem si asa este corect sa putem alege insa e bine sa nu abuzam de acest beneficiu pentru ca ne putem face mai mult rau decat bine.

Argumentele aduse de mamicile care aleg operatia de cezariana fara a avea o discutie cu medicul includ in principal durerea redusa, timpul mai mic petrecut in sala de nastere si eliminarea riscului lezarii nou-nascutului, lipsa trecerii prin canalul de nastere elimina acest risc. Mamelor le este mila de copilul care este nevoit sa munceasca la randul sau sa se nasca. Nasterea este considerata de specialisti ca fiind cel mai mare accident din viata unui om. Dar sa nu omitem un aspect important pe care l-am auzit intr-un documentar: efortul depus de fat, stresul la care este supus poate fi comparat cu al unei persoane care sufera in atac de cord, insa tot acest stres este unul necesar pentru copil. El ia contact cu exteriorul mult mai lent fata de un copil nascut prin cezariana, este mult mai activ si pregatit pentru a se naste.
In ultimul timp unii medici, dat fiind ca stiu faptul ca prin operatia de cezariana nou-nascutul sufera un soc  mai mare comparativ cu nasterea naturala, si-au imbunatatit modalitatea de extragere a copilul mult mai lent, nu mai efectueaza operatii de cezariana "la rece" si asta pentru ca incearca sa ofere aceleasi conditii in cadrul operatiei de cezariana.

Asadar stresul la care este supus nou-nascutul este unul benefic. Sigur ca sunt situatii limita cand medicul ia decizia sa efectueze operatia de cezariana pentru ca semnele vitale ale copilului indica o suferinta fetala. Sau travaliul a durat prea mult. Orice situatie deosebita din punct de vedere medical si care pune in pericol viata mamei si/sau copilului impune indiscutabil efectuarea operatiei.

Un alt motiv pentru care mamicile inclina catre operatia de cezariana este o infectie a mamei, cum ar fi cea cu Streptococcus agalactiae group B. Pentru mai multe detalii va rog sa urmariti linkul.
Aceasta infectie afecteaza marea majoritate a femeilor cu o viata sexuala activa. In afara de situatiile rare in care mama are un sistem imunitar slabit si infectia poate trece de bariera placentei, fatul nu va fi afectat pe timpul sarcinii. Riscul unui copil nascut de o mama cu aceasta infectie de a contracta aceasta bacterie la nastere, aici vorbim strict de nasterea naturala, este de 1 la 200. Insa acest risc poate fi mult diminuat cu antibioterapie in timpul travaliului si se ajunge la un risc de 1 la 4000.
La 24h dupa nastere copilului i se recolteaza sange, se analizeaza nivelurile indicatorilor din Hemoleucograma si nivelul de CRP. In acel moment in functie de rezultatul analizelor se ia decizia inceperii terapiei cu antibiotic, doar daca acele analize indica o infectie, altfel nu este nevoie de administrarea de antibiotic nou-nascutului.
Sigur ca riscul infestarii este redus in totalitate daca se recurge la operatia de cezariana.

Eu am alcatuit un tabel cu cateva riscuri/neplaceri in paralel pentru cele 2 tipuri de nastere:



 Riscuri/neplaceri
Cezariana
Nastere naturala
Cantitate sange pierduta
~1000ml
~500ml
Risc infectie postoperatorie
DA
DA
Risc lezare nou-nascut
NU
DA
Durere post-nastere
DA
DA
Risc disconfort urinare
NU
DA
Risc infectii tract urinar
post-nastere
DA
NU
Risc intarziere lactatie
DA
NU
Recuperare rapida post-nastere
NU
DA
Risc durere locala post-operatie cezariana
DA
Nu e cazul
Risc durere locala post-epiziotomie
Nu e cazul
DA
Repaus post-operator prelungit
DA
NU
Recomandat pentru persoana cu probleme oftalmologice
DA
NU
Recomandat pentru persoana cu probleme cardiace
DA
NU
Recomandat pentru persoana cu probleme ce pun in pericol viata mamei si/sau copilului
DA
NU
Recomandat pentru sarcini multiple
DA
NU
Risc neplaceri cauzate de anestezie
DA
NU


Ca orice decizie din viata unui om, tipul de nastere ales este dificil de analizat. In afara de cateva din motivele obiective analizate exista unul peste care nu putem trece: frica fata de situatia noua. Sunt mamici carora le este frica de operatii si implicit si de cea de cezariana. Sunt mamici carora le este frica de durere si prefera operatia crezand ca asa vor scapa de dureri. In multe situatii durerea post-cezariana este mica sau lipseste dar sunt situatii in care mamicile si-ar fi dorit sa recurga la nasterea naturala pentru ca recuperarea este una dificila si durerile locale post-operatorii sunt greu de suportat, de multe ori mamicile au nevoie de calmante.

Reactia organismului nu poate fi anticipata de aceea alegerea tipului de nastere trebuie facuta cat mai obiectiv posibil si in mica masura subiectiv. Cel mai important este sa alegi modalitatea de care iti este frica cel mai putin si sa ne bucuram ca noi acum in secolul XXI putem sa facem aceasta alegere. In urma cu 20-30 de ani in Romania operatiile de cezariana erau rare.

Orice ati alege, va doresc sa aveti o nastere usoara!

Nota: Sunt deschisa la discutii si daca este cazul voi imbunatati/adauga informatii la articol.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Trimiteţi un comentariu