Monday 17 October 2011

Paine pufoasa cu lapte


Aceasta reteta am gasit-o pe un blog care nu era in limba romana si nici in Engleza, Franceza sau Spaniola :) Pentru ca mi s-a parut foarte atragatoare poza de final, am folosit Google Translator pentru a traduce reteta. Am notat-o in agenda dar din pacate sursa nu o mai stiu, am luat linkul de pe Facebook in urma unui like dat de o prietena la o alta reteta de pe acelasi blog.  Sper poate sa regasesc sursa si sa o trec in corpul retetei.

In sfarsit Edith a dat like pe Facebook la o reteta de pe blogul de unde am gasit eu reteta si acum pot sa adaug referinta :) Uitati aici

Painea se face in 2 zile, in prima zi se fac un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta. Asa ca hai ca trecem la treaba :)

Ingrediente pentru o paine:
>> aluatul de start pentru ziua 1:
  • 25g faina
  • 125ml lapte
>> aluatul de a doua zi:
  • 350g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita lapte praf (optional, eu nu am avut)
  • 55g zahar (sau mai putin daca nu va place painea dulce, eu am pus 30g)
  • 2 lingurita drojdie uscata
  • 125ml lapte cald
  • 1 ou la temperatura camerei
  • aluatul de start
  • 30g unt topit dar la temperatura camerei

Mai intai facem aluatul de start. Faina se omogenizeaza cu laptele pana cand nu mai sunt cocoloase si apoi se pune la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit dupa care se tine la frigider pana a doua zi.


A doua zi scoatem aluatul de start si il lasam 1h la temperatura camerei. Dizolvam drojdie si zaharul in laptele cald si lasam 10min sa se umfle drojdia. 

Apoi se adauga amestecul pesta faina din vas impreuna cu sarea si oul batut usor. 

Se omogenizeaza dupa care se adauga aluatul de start si se incepe framantatul adaugand din cand in cand din untul topit pana cand se obtina un aluat omogen care se dezlipeste de peretii vasului.


 Se lasa la dospit 1h.



Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 4 parti egale, se formeaza bile si se lasa 15min sa se odihneasca. Apoi se intinde, se ruleaza si se aseaza in forma tapetata cu hartie de copt. Eu din acest aluat am facut 2 paini in forme mai mici de chec.

Se lasa la dospit 45min dupa care se unge cu ou, se presara mac/susan dupa preferinta si se coace 35min la 180 grade.

Este cea mai gustoasa si cea mai pufoasa paine pe care am mancat-o vreodata si nu are E-uri:)  Pofta buna!



Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Trimiteţi un comentariu